,

A magabiztosság 7 nélkülözhetetlen összetevője

A magabiztosság olyasvalami, amivel a legtöbb embernek gondja van. Mindenki igyekszik annak látszani, de csak kevesen tudnak valóban magabiztosan fellépni, akár a munkában, akár a magánéletben. Sőt, érdekes, hogy sokan, akik a munkájukban magabiztosnak látszanak, otthon meghunyászkodó, gyáva, magukért kiállni nem képes egyénné válnak.

Tipikus példa erre egy olyan vezető beosztású férfi, aki a karrierépítésében töretlenül halad előre, aztán amikor hazamegy, az asszony úgy dirigál neki, ahogy csak akar.

Valódi magabiztosság nélkül csak egy maszk mögé bújtatott egyén vagy.

A magabiztosság az, ami kellő tudatossággal párosulva egész életünk során megszerezhető és fejleszthető.

Ahhoz, hogy kellően magabiztossá válj, 7 dolog szükséges:

1.  Ne akarj akárkinek megfelelni!

Miért is kellene bármi áron bárkinek megfelelni? Egész életünkben attól tartunk, hogy lemaradunk valamiről, hogy nem fognak eléggé szeretni és megbecsülni mások. Abbéli erőlködésünkben pedig, hogy mindenkinek megfeleljünk, csak egy dolgot felejtünk el: magunknak miért nem akarunk megfelelni? Hiszed, vagy sem, ez a legeslegfontosabb. Kipróbáltam, működik. Mások is kipróbálták, nekik is működött.

2. Ne legyenek irreális elvárásaid sem magaddal, sem másokkal szemben!

Az, hogy mi számít irreális elvárásnak, mindenkinek magának kell meghatároznia. Irreális elvárás az, amelyet a másik fél adott lelkiállapotában, felkészültségi szintjén egészen biztosan nem tud teljesíteni. Irreális elvárás magunkkal szemben az, amelynek teljesítéséhez nincs meg sem a kellő ismeretünk, sem pedig a cselekvési hajlandóságunk.

Sajnos a tanult klisék, amelyeket megkérdőjelezés nélkül elfogadunk, és amelyek egész életünket meghatározzák, nagyban befolyásolják a magabiztosságunkat. Azt tanították gyerekkorunkban, hogy mindig próbáljunk segíteni másoknak, hogy legyünk önzetlenek. A lányok legyenek jó feleségek, a fiúk pedig ne sírjanak. Ismerősek ezek, ugye?

Aztán, amikor felnövünk, nem értjük, hogy a tanult sémák miért nem működnek.

Ráadásul nap, mint nap olyan óriási mennyiségű információt zabálunk meg, hogy ember legyen a talpán, akire ez nem hat.

Mit tehetünk? Kevesebb médiaszemetet zabáljunk, és teremtsünk helyette valódi élményeket.

3. Legyen a megjelenésed kifogástalan!

Első megítélésünk a megjelenésünk alapján alakul ki másokban. Ha azt látja bárki, hogy na, ez aztán egy igénytelen fazon, akkor elég nehéz lesz a későbbiekben eloszlatni magadról ezt a képet.

Ami érdekes, hogy ha lehetőségeinkhez mérten igényesen, ápoltan és gondosan megválogatott, alkalomhoz illő öltözetben jelenünk meg, amiben igazán jól érezzük magunkat, szinte lehetetlen elesettnek látszani. Ha nem hiszed, próbáld ki!

Önmagában ez még azonban nem elég. A metakommunikációd és a kommunikációd is fejlesztened kell.

4. A metakommunikációd azt közvetítse, amit láttatni akarsz!

Hiába a szép öltözet, ha valaki belép az ajtón szép ruhában, görnyedt háttal, savanyú ábrázattal, az bizony nem egy magabiztos egyénről árulkodik.

A magabiztosságod a testtartásoddal, a mozdulataiddal, a szemeiddel, a mosolyoddal is ki kell fejezned. Ha valódi a magabiztosság, ez magától is megy, ha nem, akkor tudatosan kell ilyennek mutatkoznunk. Az egészben az a legjobb, hogy ha elég sokáig csinálod, tényleg azzá válsz, amit mutatni akarsz. Erről egy nagyon érdekes előadást tartott Amy Cuddy, amit a Youtube-on tudsz megnézni, íme a link: Testbeszédünk alakítja, hogy kik vagyunk.

Nagyon tanulságos!

5.  Legyen a kommunikációd proaktív!

Figyeld csak meg, egész életünkben védekezünk, vagy visszatámadunk. Előbbi magatartással magunknak, utóbbival másoknak is ártunk. Ahelyett, hogy állandóan harckészültségben állsz, inkább menj elébe a dolgoknak! Légy kezdeményező, állj elő folyton újabb és újabb ötletekkel! Az emberek csodálják azokat, akik nem csak elszenvedik az életet, hanem megpróbálják abból a legtöbbet kihozni. Ha jó időben és jó helyen teszel kezdeményező lépéseket, akkor sokkal több támogatód lesz, mintha sebzett kutyaként, szűkölve vonulnál vissza egy vesztes harcból.

6. Állítsd magad új kihívások elé!

Bizonyára mindenkinek, így neked is vannak olyan álmaid, amit még nem valósítottál meg. Miért is nem? Mindig valami mással, valami hétköznapi marhasággal töltöd el az időd. Az lenne a csoda, ha sorban megvalósulnának a gyerekkori álmaid.

Nem kell rögtön a legnagyobb dolgokra gondolni, nem kell megmásznod a Mount Everestet ahhoz, hogy igazán magabiztos légy.

Elég, ha megszerzed azokat a hiányzó kompetenciákat – elméletben és gyakorlatban -, amiknek hiánya az álmaid megvalósításának útjában áll. Például: Utálod a mostani munkádat, de ahhoz, hogy azt csináld, amit szeretnél, nincs megfelelő végzettséged és gyakorlatod? Mi a könnyebb: megszerezni és utána azt csinálni egy életen át, amit szeretsz, vagy nyugdíjas korodig – már ha megéred – azzal foglalkozni, ami elveszi az összes életkedvedet?

7. Dobd ki a kifogásokat!

Nem kellene úgy kezelnünk az álmainkat, mint az újévi fogadalmainkat, amelyek január második hetére már a kukában végzik. Szánj rá egy kis időt és válaszold meg őszintén, mik azok a kifogások, amiket arra gyártasz, hogy miért ne változtass?

Az a helyzet, hogy ha kifogás-gyártás helyett megteszed az első lépést, legtöbbször még olyan dolgot is sikerre tudsz vinni, amiről nem is gondoltad, hogy képes vagy megvalósítani. Ráadásul minél több időt és energiát szentelsz egy álom megvalósításának, annál elkötelezettebb leszel, és annál biztosabb, hogy el is éred.

Végül:

Ha eddig nem tetted a fentiekben leírtakat, kezdd el még ma! Első lépésként ajánlom, hogy kezdd el egészen apró, de annál hatásosabb lépésekkel, amiket a 11 pofonegyszerű tipp, amivel 90 nap alatt megfordíthatod a sorsod című ingyenes útmutatómban találsz.

Meglátod, néhány hét alatt gyökeresen elkezd változni az életed, és teljesen más szemmel fogsz magadra tekinteni, amit majd a körülötted lévő emberek is észrevesznek.

KIALAKUL A VALÓDI ÖNBECSÜLÉS, AMELY AUTOMATIKUSAN MAGABIZTOSSÁGOT ÉS TARTÁST AD.

Ha már eddig is értél el eredményeket, kérlek, oszd meg velünk a Hozzászólás alatt! Saját sikereidből, akár kudarcaidból is hadd tanuljanak mások.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük