, ,

Mentális immunerősítés (nem csak) járvány idejére

Olvasási idő: 6 perc

Ha szeretnéd a bejegyzést inkább meghallgatni, itt megteheted:

A mostani bizonytalan idők, a kijárási tilalom – enyhébb vagy szigorúbb formában – mindannyiunkat érint.

Senki sem tudja, mennyi ideig kell az otthonunkban kuksolnunk, távol szeretett családtagjainktól, barátainktól. Napi szintű kihívásként kell szembenéznünk a mentálisan megterhelő bizonytalansággal, és félelmeinkkel.

Nincs mit tenni, jobb, ha a saját érdekünkben ráállunk a mentális immunerősítésre, és kesergés helyett inkább azon fáradozunk, hogy a lehető legnagyobb előnyt kovácsoljuk a kialakult helyzetünkből.

Íme a mentális immunerősítés általam kidolgozott receptje:

  • A gondolataink tisztán tartása:

Nem szabad elfelejteni, hogy az életünk most zajlik, így minden percét igyekeznünk kell élvezni – függetlenül attól, hogy helyrajzilag épp hol vagyunk kénytelenek tartózkodni.

Ahelyett, hogy a negatív híreket böngészve egész nap szaggatnánk a ruhánkat, vagy jajveszékelnénk, inkább érdemes azon gondolkodni, mit tehetünk azért, hogy fenntartsuk a pozitív jövővárás állapotát. Ennek fényében én nagyra értékelem azokat a kezdeményezéseket, amelyek az emberek figyelmét a szépre, a jóra terelik. Csatlakoztam is néhányhoz, illetve a minap magam is indítottam ilyen kihívást a Facebook oldalamon.

Egyszerű, de nagyszerű módszer a gondolataink tudatos megfigyelése, és a felmerülő negatív gondolatok azonnali pozitív ellenkezőjére cserélése. Szokás kérdése, hogy ezt folyamatosan tegyük.

  • Napi testedzés:

Fizikai állapotunkért egyedül saját magunk vagyunk felelősek. Neked és az immunrendszerednek is felettébb hasznos, ha minden áldott nap beiktatod, és igyekszel változatosabb mozgásformákat választani.

Ha épp unom a gimnasztikát, akár táncra is perdülhetek – jót tesz a hangulatomnak és az izmaimnak is. Számomra ilyen intenzív és jó kedvre derítő mozgás a salsa, de kiváló zumba órákat is lehet venni ingyenesen a Youtube-on. Jókedv és formásabb test – kipipálva!

  • Napi humor:

Számtalan kutatás támasztja alá, hogy a humor, a sok nevetés olyan betegeket is meg tudott gyógyítani, akikről az orvosok már lemondtak. A nevetés testileg és lelkileg is immunerősítő, ezért mostanra én is beiktattam a napi programomba, hogy egy vígjátékot megnézek. A minap például a Szex és New York mozifilm első részét választottam, s bár nyilván nem először láttam, mégis könnyesre nevettem magam. Biztos Neked is vannak kedvenc vígjátékaid, amik online nézhetők, vagy megvan a saját kis gyűjteményedben. A lényeg, hogy már napi húszszori szívből jövő nevetéssel beindítod az immunrendszered, ami most különösen fontos.

  • Tudatos étrend:

Sokan panaszkodnak, hogy állandóan rágcsálhatnékjuk van, amióta otthon tartózkodnak.

Ennek egyetlen ellenszere, ha nem tartasz otthon rágcsálnivalót, vagy csak nagyon alacsony kalóriatartalmú ropogtatnivaló van a közeledben.

Mi például párommal bevezettük, hogy napi kétszer tartunk főétkezést (késői reggeli és korai vacsora), nap közben maximum puffasztott kukoricaszeletet eszünk, és sok vizet iszunk. Lehet, hogy fakírnak tűnünk, de egyikünknek sem használna, ha másfél havi bezártság – vagy még ki tudja, mennyi – után plusz 5-10 kilóval vonulnánk ki a playára, saját növesztésű úszógumival.

  • Fókuszált munkavégzés és önfejlesztés:

Soha nem kínálkozott még jobb alkalom arra, hogy gondosan megtervezett napi, heti és havi tervünk legyen, és a betervezett fejlesztéseket véghez is vigyük.

A komoly elmélyülést igénylő munkáimat fókuszált, kb. 40-50 perces blokkokban tudom a leghatékonyabban végezni. Ilyenkor nincs telefon, e-mail, kizárólag arra összpontosítok, amivel foglalkozom.

Ugyanez vonatkozik az online tanulásra is: egy halom olyan kurzusom van, aminek a feldolgozását most érdemes beütemeznem, a felszabadult óráim terhére. Hasznos is, és kellemes is.

  • Hobbi és alkotóművészet:

Az önmegvalósítás egyik legjobb módja az alkotótevékenység.

Ezt most sokkal tudatosabban űzöm, mint korábban. A következő egy hónapra kiválasztottam azokat a képeket, amelyeket meg szeretnék rajzolni, és dolgozom a műveimhez írt könyvemen is, egy héten legalább két alakalommal. Nagyon élvezem és öröm látni, hogy haladok is a betervezett alkotásaimmal.

Szinte az összes ismerősöm beszámolt arról, hogy valamiféle alkotómunkába kezdett: van, aki őrült ütemben horgol, van, aki varr, és olyan is akad, akik festővászon elé ült. Szép számmal akadnak olyanok is, akik a saját otthonukat szépítik ezekben az időkben. Bizonyára Neked is van olyan hobbid, amit szívesen űzöl, miközben teljesen ki tudsz kapcsolódni, és elfelejtkezel a minket körülvevő bizonytalanságról, pánikról.

Ezek a lényeges összetevők, amik egytől-egyig a mentális immunerősítést szolgálják.

A kulcs a jól megtervezett napirend, és tudatosság, amivel még ezekben a szomorú időkben is fenntartható, illetve exponenciális növekedési pályára állítható a saját fejlődésed.

Az egészséged megőrzése elsősorban a szokásaidon múlik. Az immunrendszered megfelelő működéséhez szükséges jó kedv és energikus életvitel nem feltétlenül egy kívülről jövő adomány, sokkal inkább azon múlik, milyen a dolgokhoz való személyes hozzáállásod.

Neked milyen mentális immunerősítő szokásaid vannak?

Oszd meg velünk hozzászólásban, hogy mindannyian inspirálódhassunk belőle!

Szép és eredményes napokat kívánok!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük