,

Hogyan vedd a kezedbe a sorsod kormánykerekét? Garantáltan működik!

Vegetálás helyett van más alternatíva

Úgy érzed, hogy mindig keresztülhúzzák a napodat? Szakadásig dolgozol, mégsem jutsz egyről a kettőre? Úgy tűnik, ha örökké élnél, akkor sem lenne időd önmagad megvalósítására? Sokszor észreveszed, hogy mások céljai elérésében segédkezel, és a sajátjaid a sutban hevernek?

Nos, ez egy teljes káosz. Hulla fáradt és motiválatlan leszel örökké, ha nem teszel lépéseket.

Ismerem ezt az állapotot. Egyáltalán nem kellemes. Éppen ezért sok évvel ezelőtt  arra jutottam, hogy nem akarom így leélni az életemet.

Óriási, de annál élvezetesebb erőfeszítések árán ma már minden napom összhangban van a hosszú távú céljaimmal. Felépítettem egy belső motivációs rendszert, ami állandóan új ötletek, lehetőségek kutatása és megvalósítása felé hajt. Az életem olyan mederbe került, amelyben a kedvező áramlatok hajtanak megállás nélkül a céljaimhoz.

Szinte csak kigondolok valamit, és azonnal házhoz jön a megoldás: akár a semmiből kedves emberek és megfelelő anyagi eszközök képében. 

Hangsúlyozom, hogy sohasem öncélú a dolog. Olyan helyzeteket teremtek napról napra, amelyben minden résztvevő nyer. Talán így már nem olyan hihetetlen.

Ezt hívjuk áramlatnak.

Mi is ez az áramlat? 

Az egyén rendkívüli összpontosítását és a teljes embert igénybe vevő tevékenységek ún. áramlat élményt hoznak létre. Maga a fogalom Csíkszentmihályi Mihály magyar nyelven megjelent FLOW Az áramlat – A tökéletes élmény pszichológiája című könyvéből származik.

Lényeges,  hogy adott időben az egyén képességét ne haladja meg a feladat, de azokat maximálisan be kelljen vetni. Ehhez a lehetőségeket is kitartóan kutatni kell.

Az áramlat élmény intenzitása a lehetőségek és a készségek szorzata. Minél jobban kiaknázzuk a lehetőségeinket,  annál jobban fejlődnek készségeink. Egyre magasabb léceket tudunk átugrani, és annál nagyobb lesz az élmény is. A siker mintegy ezzel járó melléktermék. Önmagában a siker hajszolása inkább kiégést, semmint áramlat élményt eredményez. Ez könnyen belátható. 

Mire figyelj?

Nem véletlenül szoktam mondani, hogy 3 dologra nagyon figyelni kell:

  • az időbeosztásra,
  • a feladatok fontossági sorrendbe állítására,
  • a napi szintű élményteremtésre.

Hogyan néz ki ez a gyakorlatban?

1. Időbeosztás

Tudatosan megtervezem a napom minden egyes óráját. Pontosan tudom, hogy mivel fogok foglalkozni a reggeli felkelés utántól egészen a lefekvésig. Ez eleve csökkenti a stresszt és a kezemben van  a kormánykerék (nem másokéban! ) Ezt az időbeosztást kizárólag vis maior – előre nem látott kényszerítő – helyzet változtathatja meg, ami igen ritka.

2. Fontossági sorrend

A legfontosabb tevékenységnek azt tekintem, ami összhangban van a hosszú távú céljaimmal. Ezekért hajlandó vagyok kitartóan összpontosítani, kimagasló erőfeszítéseket tenni.

A legtöbben azért nem szakítanak időt ezekre az önként választott feladatokra, mert a szükséges,  de valójában kevésbé fontos feladatokkal töltik szinte az összes idejüket. Ilyen minden munka és szívesség, amit pénzért vagy másoknak való megfelelési kényszerből végeznek az emberek. Utóbbiak sok esetben ad hoc kérés teljesítését jelentik,  pl. egy fárasztó nap estéjén nekilátni valaki más kedvéért 3 fogásos vacsorát főzni. 

Nem azt mondom,  hogy soha nem fordulhat elő, hogy engedj azoknak, akiket szeretsz. De azt igen, hogy csak akkor tedd meg, ha több öröm van benne, mint keserűség. És sohasem a számodra legfontosabb tevékenység rovására, pl. tanulás a jövőbeni céljaid elérése érdekében.

A kevéske szabadidő pazarlása a cél nélküli, véget nem érő telefonálgatással, internetezéssel,  tévénézéssel, hírfolyamok olvasásával inkább az agyi leépülést, mintsem a feltöltődést szolgálja. Figyeld csak meg, mennyire vagy energikus utána. Ugye, nem annyira?

Mennyivel vagy energikusabb, ha mondjuk kemény felkészülés után megnyersz egy versenyt?

3. Élmény teremtés

Minden áldott nap beiktatok a napirendembe olyan tevékenységet, ami aktív szórakozást jelent számomra. Pl. cikkanyagot gyűjtök, írok, nyelvet vagy új dolgokat tanulok utazás közben. A lényeg, hogy élvezem, önként teszem, és szórakozás közben észrevétlenül, mégis egyre magasabb szintre fejlesztem képességeimet. A siker és a bőség ebből fakad. Nem ezért csinálom.

Ha azt hiszed hogy én időmilliomos vagyok, hát ki kell ábrándítsalak. Reggel hattól este tízig garantáltan be van táblázva a napom. Hosszú évek óta.

Hogyan van erre mégis időm?

A fenti 3 alapelv betartása, a szükséges teendők egyszerűsítése, és a felesleges időrabló tevékenységek kikukázása miatt. 

Mit nyerhetsz?

Három fantasztikus hozadéka van ennek a merőben más életszervezésnek:

1. Sokkal több mindenre jut időm.

2. Sokkal tartalmasabb emberi kapcsolataim lettek.

3. Sokkal többet tudok utazni és ez jóval nagyobb szórakozás, mint TV nézés közben egy tábla csoki elmajszolása…

Egyszóval: ÍGY IMÁDOK ÉLNI!

Gondold meg:

A rossz szokásokat éppoly fáradtságos munkával sikerült beépíteni az életedbe, mint a jókat. Mindig erre gondolj, ha azt hiszed, ez emberfeletti erőfeszítést követel tőled, amikor már amúgy is majd’ összeesel.

A soha véget nem érő stresszes rohanás sokkal fárasztóbb, nekem elhiheted.

Várlak a másik (naposabb) oldalon!

Ha szeretnél végleg leszámolni a hiábavaló erőlködéssel és magasabb sebességre kapcsolnál, akkor neked ajánlom az Életszervezés mesterfokon című e-bookomat, amiben sokkal többet árulok el azokról a módszerekről, amik kivétel nélkül minden esetben tűpontosan működnek. Kattints ide és nézd meg, miről írok benne: Életszervezés alapprogram.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük