, ,

3 bevált módszer, hogy a lelkesedésed a kezdeti szinten maradjon

Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy rengeteg mindet akarunk egyszerre megvalósítani.

Fogyni akarsz, izmosodni, önfejlesztő könyveket olvasni, nyelvet tanulni, egészséges ételeket főzni, kultúrprogramokat beiktatni, többet utazni, meg még ki tudja, mi mindent. És akkor még a napi szintű teendőkről nem is beszéltem.

Tapasztalatból mondom, hogy ha túl nagy a falat, és mindent egyszerre akarsz, az előbb kedvetlenít el, mintha csak kis lépésekben haladnál a céljaid felé.

Persze senki sem szeret vánszorogva haladni, én sem. Mégis muszáj önfegyelmet gyakorolnom és mielőtt még fejest ugranék a kavargó mélységbe, inkább végiggondolom, hogy napi szinten konkrétan mit is kell tennem, hogy ne egyhelyben toporogjak, vágyakkal fűtve, de egyre frusztráltabban.

Most megosztok veled három tippet, amit én is folyamatosan alkalmazok. Ezek segítségével lépésről lépésre, szépen, kiszámíthatóan tudok haladni.

Ez a célok megvalósításának titka.

Tehát: hogyan érd el, hogy a lelkesedésed a kezdeti szinten maradjon?

Három módon:

1)         Vizualizálás

2)         Rendszeres cselekvés

3)         Rendszeres visszacsatolás

Vizualizálás

Rendkívül fontos, hogy részletesen el tudd képzelni, milyen lesz az életed, ha már elérted a célt.

Hogy fogsz kinézni? Hogy fogod magad érezni a bőrödben? Kik lesznek rád büszkék? Milyen konkrét előnyökkel fog járni? Mire lesz több időd? Ilyen és ehhez hasonló részleteket képzelj el úgy, mintha már megtörtént volna! Ha jól képzelted el, és jól is fogalmaztad meg írásban, azt kell érezned, hogy majd kiugrasz a bőrödből. Igen, írd le, színezd ki a vágyott jövőképed, amennyire csak tőled telik!

Bizonyított tény, hogy az érzelem gazdagon leírt és konkretizált célok megvalósulási esélye jóval nagyobb.

Rendszeres cselekvés

Legalább napi 10-20 percet iktass be, hogy azzal foglalkozz, ami a céljaid felé visz. Minél tovább kitartasz és fenntartod a lelkesedésedet, annál biztosabb, hogy a célirányos cselekvés szokásoddá válik. Gondolj csak bele: Bolond lennél leszokni olyasvalamiről, ami minden egyes nappal közelebb visz a célodhoz!

Tudatosítsd, mely rossz szokások gátolnak abban, hogy haladj. Igyekezz ezeket minimálisra szorítani, vagy teljesen kiiktatni. Olyanokra gondolok, amik teljesen felesleges időrabló tevékenységek, pl. a hírfolyamok végtelenített görgetése, az órákig tartó se eleje, se vége beszélgetések, és még sorolhatnám.

Helyette tedd szokásoddá, hogy rendszeresen emlékezteted magad, mit is akarsz elérni. Írd le, hordd magadnál, de a legjobb, ha kiplakátolod egy olyan helyre, ami egész nap a szemed előtt van. Én a mobilom zárképernyőjét is erre használom.

Minden nap estéjén megtervezem a következő napi feladatokat, és a feladatok elvégzésének sorrendjét, amit összeírok magamnak. Másnap, amikor elvégeztem, pipálom sorban. Egyszerű, de nagyon hatékony módszer.

Rendszeres visszacsatolás

Tipp: Legyen saját elégedettségmérőd!

Heti eredmények értékelése:

Minden hét végén tarts hétértékelő megbeszélést magaddal! J

Értékeld 1-10-ig terjedő skálán (ahol 1 egyáltalán nem elégedett, 10 pedig maximálisan elégedett) a következőket:

Megtettem minden tőlem telhetőt a héten, hogy közelebb kerüljek a céljaimhoz (mennyire vagy elégedett saját magaddal)?

Mennyire vagy elégedett a motivációddal, azaz sikerült-e fenntartanod a kezdeti lelkesedésedet?

A heti elégedettségi mérőszámaid pontosan fogják jelezni, hogy sikerült-e beleadnod apait-anyait.

Ugyanezt havi, negyedéves és éves szinten is érdemes elvégezned.

Ha rendszeresen értékeled a saját teljesítményedet és az ezzel kapcsolatos érzéseidet, sokkal valószínűbb, hogy működni fog a saját motivációs rendszered.

Soha ne feledd: napi 20 perc egy évben 7300 percnyi időt jelent, amit a saját fejlődésedre használtál fel! Ez több mint 121 óra. Mit gondolsz, ennyi idő alatt mi mindent lehet megtanulni? (Sok felnőtt kurzus óraszáma nincs ennyi, bizony!)

A célok elérésében és a teendők priorizálásában segít az Életszervezés mesterfokon könyvemhez bónuszként járó két gyakorlati munkafüzet: a Céltervező munkafüzet és a Teendők sorbarendezése munkafüzet.

Ha még nem rendelkezel ezekkel, itt tudod megnézni, hogyan szerezheted meg: Életszervezés mesterfokon alapprogram.

Ha már rendelkezel az Életszervezés mesterfokon alapprogramom anyagával, használd a bónuszként letölthető munkafüzeteket. Tapasztalatból mondom, hogy a hatékonyságodat garantáltan megtöbbszörözöd, ha a gyakorlatba ülteted a tanultakat!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük