,

Hogyan kezdj hozzá, hogy az életed rémálom helyett álommá váljon?

Többen kérdezték tőlem az elmúlt napokban, egyáltalán hogyan fogjanak hozzá az életük átalakításához? A válasz: a legegyszerűbb lépésekkel. A kulcs: a TUDATOSSÁG.

Menjünk végig egy átlagos hétköznapodon, rendben?

1. Felkelsz és az élet teljes súlyával szakad rád

Általában már felkelés után azt érzed, bárcsak tovább alhattál volna.Semmi kedved nincs munkába menni, már rosszul vagy attól, ami rád vár.

Felkelés másképp: kérdezd meg magadtól, mi hasznod származik abból, hogy az életet tehernek és nem lehetőségnek látod? Azt, hogy miként gondolsz erre, csak és kizárólag rajtad múlik.Az időjárás persze lehet vacak, de ettől még kaptál egy újabb napot az élettől, amin bármit megváltoztathatsz, amit szeretnél, ha te is úgy akarod.Értsd meg: tudatos döntés kell, legyen, hogy milyennek látod az előtted álló napot. Ez a döntés az egész további napodat meg fogja határozni.

2. Bosszankodás a reggeli készülődéskor

Folyton időzavarba kerülsz, kapkodva készülődsz? Nem tudod, mit vegyél fel? Kilöttyented a kávét és szétszórtságod miatt akár otthon is felejtesz ezt-azt?

Készülődés másképp: pontosan megtervezett menetrend. Előző este már tájékozódhatsz a várható időjárásról, és pontosan eltervezed, mit húzol magadra. Miután pillanatok alatt felöltöztél, minden apró reggeli rutinfeladatodat ugyanabban a sorrendben végzed el. Így eleve magabiztosabban és összeszedettebben nézel a napod elé.Én ezzel a módszerrel felére csökkentettem a reggeli készülődésre jutó időt, azaz ennyivel többet alhatok. A stresszt pedig gyakorlatilag lenulláztam.

3. Munkába menet

Buszon, vonaton, autóúton általában tömeg, türelmetlenség, tumultus.Ha tömegközlekedéssel utazol, akkor legalább nem neked kell az úton közlekedő más türelmetlen, vagy álmos emberekre figyelned.Tömegközlekedésen lökdösődés, méltatlankodás, te pedig szépen beállsz ebbe a sorba és már korán reggel felbosszantod magad.

Reggeli utazás más szemszögből:

Tömegközlekedési eszközön reggelente nem csak rosszkedvű, méltatlankodó emberek utaznak. Én például csak olyanokkal beszélgetek, akikkel már a reggeli órákban lehet humorizálni, és akik alapvetően kedvesek. Ezt te is megteheted. Amellett, hogy kellemesebb, mint bosszankodni, rengeteg értékes információt is cserélhettek, és ki tudja? Lehet, hogy később pont egy ilyen fogja gyökerestül megváltoztatni az életed.Az úton töltött időt beszélgetőtárs hiányában is számtalan hasznos módon el lehet tölteni. Olvashatsz, nyelveket tanulhatsz, információt szerezhetsz az internetről valamilyen ötletedhez, vagy bármi hasonló (ülőhely hiányában is sokat dobhat a hangulatodon pl. egy hangoskönyv és egy fülhallgató).

4. A munkahelyen

Ritkaság, hogy valaki azzal foglalkozik egész nap a munkahelyén, ami a hobbija. Általában azt érzed, hogy az energiádat, a tehetségedet olyan feladatokra pazarolod, amelyek – azon kívül, hogy amennyiben folyamatosan, megfelelő színvonalon megoldod – fizetést termelnek neked. Általában a fizetéssel sem vagy elégedett. Más osztja be az idődet. Mások akarják megmondani, mi neked a jó.Jön egy – vagy több – kötözködő kolléga, aki egyből rád száll és bármit csinálsz, biztos, hogy kritizál, vagy valahol keresztbe tesz neked. És te mit csinálsz? Egyből visszatámadsz, vagy folyton védekezel.

Hogyan lehetne ezt másképp kezelni?

Bármilyen hihetetlen, az a tény, hogy te most itt dolgozol, a korábbi döntéseid sorozatának eredménye, ha csak nem hurcoltak ide megkötözve rabszolgának, amire azért egy átlagember életében kicsi az esély. Tehát ez kizárólag a te döntésed és felelősséged.Mit tehetsz? Először is, amíg tovább csinálod ugyanezt a munkát, kezdd el azt a részét látni, hogy mit teszel a céged érdekében, mennyire vagy aktív és kezdeményező, hogyan tudod megnyerni a főnököd és a kollégák támogatását az ötleteid megvalósítása során (érdekeltté kell őket tenni). Ha esély sincs arra, hogy a most végzett munkád valaha is lelkesítsen, akkor miért nem képzed magad tovább, miért nem keresel más lehetőséget?A helyzet az, hogy mindig azok papolják a legjobban, hogy nincs semmi lehetőségük, akik az egésznek alaposan utána sem jártak. Aki igazán akar valamit, az nem keres kifogásokat, hanem megoldja. Pont.

A kötözködő kollégával kapcsolatban eldöntheted, hogy

  • figyelmen kívül hagyod a megjegyzéseit és mész a magad dolgára,
  • humorral elintézed az egészet,
  • valami egész másról megkérdezed, mi a véleménye (miután ő úgyis mindenkinél mindent jobban tud).

Ami biztos, mindhárom válaszreakció jobb annál, mintha hagyod magad lehúzni. Senki és semmi nem teheti meg, hogy leszívja az energiádat, ha te nem hagyod.Másrészt belegondoltál már, miért van ez így? A kötözködő kolléga semmi mást nem szeretne, csak az osztatlan figyelmedet. Persze nem ez a legjobb eszköz a figyelem elnyerésére, de ettől még ez van.

Két dolog is hízelgő tehát számodra:

  • Általában akkor kritizálnak, ha többre akarod vinni, mint az átlag, vagy valamiben jobb vagy a többiektől. Ezzel szerintem nem neked van dolgod.
  • Ha nincs valódi problémája az illetőnek, akkor csinál magának, mintegy unaloműzés jelleggel; valószínűleg nem veled, hanem magával van baja. Ezzel szintén nem neked van dolgod, amennyiben mások kóstolgatása, probléma-gyártás helyett elég értelmes megoldandó feladatot szabtál ki magadnak. Egész egyszerűen akkor nem marad ilyen hülyeségekre időd.

5. Hazaérve

Két szélsőséges megoldás az általános: vagy kezdődik a második műszakod otthon, vagy agymosással – Facebook-on, órákon át interneten szörföléssel, sorozatok végtelenített egymásutánban való nézésével, vagy valami hasonlóval töltöd az időt. Mindkét szélsőséges eset még tovább nyomja le az energiaszinted, az információdömping pedig szétzilálja a maradék koncentrációs képességedet is. Mindez nem ritkán szellemi kimerültséghez, érdektelenséghez is vezethet. Ha nő vagy és a szappanoperák világában éled hétköznapi estéidet, mire hazajön a férjed, ugyancsak éles kontrasztot fogsz átélni, amikor belép az ajtón. Ő is fáradt, feszült, és igazán messze áll attól a filmbéli brazil lovagtól, aki az imént még elszórakoztatott. A legtermészetesebb tehát, hogy egyből egymásnak estek, hiszen valakin ki kell tölteni az egész nap során felgyülemlett feszültséget.

Ehelyett:

megtehetnéd, hogy jól megtervezed azt a szűkre szabott időt, ami munka után a rendelkezésedre áll. Bármi jobb a fentiek helyett, ami örömteli tevékenység számodra és nem égeti ki a maradék áramköreidet.Ha hiszed, ha nem, főzés közben is lehet tánclépésekben közlekedni a konyhapult és a tűzhely között. Nem beszélve arról, hogy a zene már önmagában is kikapcsolódást jelent. Így lesz a sokak által utált házimunkából lazító, feltöltő tevékenység.Ez csak egy példa volt a sok közül. Legyél kreatív és gondold végig, te hogyan tudnál színt vinni a kötelező háztartási teendőidbe!Ha végképp nem megy, akkor szervezd ki, és helyette keress egy jól fizető hobbitevékenységet, ami a takarítód órabérénél többet hoz a házhoz.Veszekedés helyett pedig építő kommunikációval és figyelemmel is fordulhatnátok egymás felé a pároddal. Ez általában kevesebb és sokkal kellemesebben eltöltött időt vesz igénybe, mint a maga a veszekedés.

6. Este holtfáradtan az ágyba zuhanva

Jellemzően jóval későbbi időpontban térsz nyugovóra, mint ahogy normálisan eltervezted? Nem csoda, ha egy átlagos hétköznapod a fentiekben felvázolt menetrendet követi.

Amíg ezen nem változtatsz, addig sajnos bármennyit is fogsz aludni, soha nem leszel kipihent.Ha ki akarsz szállni ebből a monoton pörgő mókuskerékből, ha az egész napod el is cseszted, lefekvéskor még mindig van esélyed javítani a helyzeteden.Bevetheted a mentális hibajavítás módszerét: minden elhibázott reakciódat, felesleges tevékenységedet átgondolhatod, hogy mit dobnál bele egy virtuális kukába. Mintha meg sem történt volna. Ezután pedig lejátszod az egészet úgy, mintha helyesen jártál volna el.Bármilyen hihetetlen, ez az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy felébreszd és szokásoddá tedd önmagad éber megfigyelését, és minél többet gyakorlod, annál rutinosabban megy majd a nagybetűs ÉLETben.

leghasznosabb és egyben legegyszerűbb módszer az, ha felmerülő negatív gondolataidat azonnal az ellenkező, pozitív megfelelőjére cseréled, így néhány hét leforgása alatt az agyad a számodra előnyös kimenetelű események, lehetőségek meglátására kondicionálod. További elképesztően hatásos és egyszerűen kivitelezhető tippeket olvashatsz az ingyenesen letölthető 11 tipp, amivel 90 nap alatt megfordíthatod a sorsod című útmutatómban.

Fontos, hogy a következő napod jól megtervezett legyen, amelyet elalvás előtt szintén átgondolhatsz. Ha így teszel, egyszer csak azt veszed észre, hogy nem maradt számodra fontos, elvégezetlen feladatod. Ez növeli az önbecsülésed és egyre növekvő pozitív hatást gyakorol a további teljesítményedre is. Így készül egy örömtelibb JÖVŐ.

Te mit gondolsz erről?

Kérlek, oszd meg a véleményedet, ami fontos számunkra. Írd meg, hogy Te milyen módszereket alkalmaztál már sikerrel a szürke hétköznapok színesebbé tételére, a rohanás megfékezésére. Mik azok a dolgok, amikben teljesen elakadtál? Ha hasznos volt a cikk, oszd meg azokkal, akik fontosak számodra, hogy ők is tanulhassanak belőle.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük