Ismered azt a gyomorszorító érzést, amikor kérnek tőled egy szívességet, és képtelen vagy rá nemet mondani? Pedig a lelked mélyén semmi kedved hozzá.

Lehet, hogy csak egy apróságról van szó, de neked pont tele van a hócipőd azzal, hogy hónapok óta egy percnyi időt sem tudsz magadra szánni. A sok apró, látszólag semmiségnek tűnő kérés teljesítése, az épp problémával küszködő családtagod vagy barátod napi szintű önfeláldozó meghallgatása miatt az összes szabadidőd elmegy.

A végén ott állsz frusztrálva, kifacsartan, és azt kívánod: bárcsak elutazhatnál egy lakatlan szigetre, ahol végre nem talál meg senki.

Mi az oka annak, hogy képtelenek vagyunk NEMet mondani?

A szüleid, a nagyszüleid, a tanáraid arra tanítottak, hogy segíts embertársaidnak, amikor csak tudsz. Arra, hogy az önfeláldozás hihetetlenül vonzó emberi tulajdonság, és erről ismerszik meg a JÓ EMBER. Bármit hajlandóak vagyunk megtenni, hogy mások és ezáltal a saját magunk szemében is jó embernek tűnjünk.
Az egy másik kérdés, hogy mennyire tűnsz jó embernek abban a pillanatban, amikor betelik a pohár, és a hirosimai atomrobbanást megszégyenítő módon kifakadsz?Lehet, hogy pont akkor, amikor egy olyan embernek tudnál segíteni, akinek esetleg érdemes is lenne?

Miért olyan óriási gond, ha nem fejleszted ki a NEMet mondás képességét?

A JÓ GYEREK üzemmódodat gondolkodás nélkül, addig tartod fenn, amíg annyira besokallsz, hogy magától kikapcsol. Csak azért, hogy atomrobbanás után megint automatikusan bekapcsolhasson…

Önmagában ez az egyetlen egy téves szocializációd képes megakadályozni, hogy az életed harmonikus, kiegyensúlyozott és sikeres legyen.

A JÓ GYEREK üzemmód a legsúlyosabb megfelelési kényszert szüli, amiből pontosan a megszokás miatt nehéz kitörni. Éppúgy mókuskerékben tart, mint az állandóan robotolva csinált munkavégzés.
A megfelelési kényszer felborítja az egyensúlyt az egészséges önzés és az adás képessége között.
Örökké fáradt és frusztrált leszel – változó intenzitással -, amitől a céljaidért küzdő cselekvési hajlandóságod is erősen lecsökken, vagy akár meg is szűnik.Következmény: soha nem kezdesz el önazonos életet élni, és ezáltal nem is leszel sikeres. Végül eljutsz odáig, hogy már nem is a saját életedet éled. Hiszen nem maradt rá IDŐD.

Hogyan mondj boldogító NEMet?

Úgy, hogy kimondod: NEM. Kimondod, és őszintén, higgadtan elmagyarázod, hogy a döntésed mi alapján hoztad meg. Azaz: dönts tudatosan arról, hogy mit vállalsz be és mit nem. Úgy, hogy előtte mérleged, milyen következményei lesznek a saját magad számára, ha megteszed, és milyen, ha nem.
Sokszor képtelenek vagyunk a saját mindenhatóságunk bűvköréből kilépni. Azt hisszük, hogy senki más nem tud úgy segíteni, mint mi. Ez egy hatalmas önámítás!
Az igazság az, hogy megfeszülhetsz, ha a veled szemben álló ember nem hajlandó cselekedni. Abból tudod, kinek érdemes segíteni, hogy okos tanácsaidat meghallgatva az illető elkezd cselekedni. Valamit másképp csinálni, mint eddig.
Miből tudod meg, hogy teljesen feleslegesen toltad el az idődet? Abból, hogy évek óta ugyanazokat a panaszokat hallod tőle. Abból, hogy soha nem kerül szóba, mit tett ő egy más kimenetelű eredmény érdekében.

Ha többet szeretnél megtudni, hogy a NEMet mondás képességén kívül milyen jó szokások vezetnek a harmonikus, kigyensúlyozott életvitel kialakításához, töltsd le ingyenes útmutatómat: 11 pofonegyszerű tipp, amivel 90 nap alatt megfordíthatod a sorsod.

Összefoglalva:

Ha azt szeretnéd, hogy boldog és sikeres életed legyen, elsőként fejleszd ki a NEMet mondás képességét. Alkalmazd ezt azokkal szemben, akik csak elszívják belőled az életerőt és nem adnak vissza neked semmit. Rombold le a pótolhatatlanságod mítoszát, és lépj ki a mindenhatóságod bűvköréből!Helyette tedd azt, ami közelebb visz a saját magad által kitűzött célokhoz. Ehhez keress építő emberi kapcsolatokat, és a siker nem marad el.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük